Esther vertelt ons hoe zij omgaat met haar autisme. Esther is ervaringsdeskundige en zet haar eigen ervaring en ervaringskennis op professionele wijze in bij een GGZ organisatie in Noord-Holland.

Ik ben Esther en niet mijn autisme

“Vier jaar geleden heb ik na een zoektocht van 10 jaar de diagnose autisme gekregen. Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd en uiteindelijk nadat ik een artikel had gelezen over vrouwen en autisme heb ik mij opnieuw laten onderzoeken en heb ik de diagnose autisme gekregen. Ik ben hier blij mee omdat ik daardoor mijn angsten en overprikkeling beter kan begrijpen en handvaten heb gekregen.

Bij mijn beide dochters is er in deze tijd ook de diagnose uitgekomen. Bij meisjes en vrouwen komt de diagnose meestal er later uit omdat het niet altijd herkend wordt. Na de diagnose ben ik gaan herkaderen en aan mijn herstel gaan werken omdat ik meerdere depressies had gehad voordat ik de diagnose kreeg. Ik heb een volkstuin sinds 10 jaar wat mij helpt voor mijn herstel om in het hier en nu te zijn, ik weet hoe ik met mijn overprikkeling om kan gaan en dat daar mijn angsten vandaan komen en blijf dicht nu bij mijn behoeftes en ook bij de behoeftes van mijn dochters.

Mijn oudste dochter is nu kunstschilder en schildert elke dag. Dit helpt haar ook voor haar balans omdat ze dicht bij zichzelf blijft en omdat het van binnenuit komt. Ik ben 4 jaar geleden gestart met een lotgenotengroep voor ouders met een kind(eren) dit geeft mij ook steun en zo blijven we met elkaar in onze kracht staan. Mijn conclusie is: ik ben Esther en niet mijn autisme. Iedereen met autisme is anders en is een eigen unieke persoon met een eigen persoonlijke behoefte, net zoals iedereen zonder autisme.”

Schilderij Roos

Het schilderij is gemaakt door de dochter van Esther. Klik hier om naar haar Instagram pagina te gaan.

Meer informatie over autisme is te vinden op NVA | De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) – Home

Wil je meer krachtige en inspirerende verhalen lezen? Ga dan naar inspiratie.

De nieuwste verhalen en inspiratie direct in je mailbox?