Toen Ivanka haar diagnose kreeg stond autisme vooral bekend om mensen die in hun eigen bubbel leven. Maar veel mensen met autisme zijn helemaal niet zo. Vooral bij meisjes wijkt het stereotype gedrag vaak af en kan het lang duren voordat er een diagnose wordt gesteld. Terwijl dat vaak heel helpend kan zijn.

In het verhaal van Ivanka lees je hoe haar diagnose een verklaring en verlichting is en welke krachten zij nu uit haar ‘kwetsbaarheid’ haalt.

Van kwetsbaarheid naar kracht

“Dit jaar is het vijf jaar geleden dat ik hét antwoord kreeg op vragen die al mijn hele leven door mijn hoofd spookten: Ik heb autisme!

In deze vijf jaar ben ik van een bange, kwetsbare vrouw die amper alleen durfde te zijn, veranderd in een vrouw die haar kwetsbaarheid, uhm ik bedoel kracht, inzet om anderen, die nog een psychische worsteling door maken, te helpen op hun weg naar herstel. 

Verlichting

Mijn diagnose is een verklaring en een verlichting. Eindelijk kan ik écht zijn wie ik ben. Zo kijk ik er nu naar, maar vijf jaar geleden stond ik hier heel anders in. De diagnose kwam rauw op mijn dak. Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten, is er de afgelopen jaren veel meer bekendheid over autisme bij vrouwen gekomen. Toen ik de diagnose kreeg stonden ‘autisten’ vooral bekend als mensen die in hun eigen bubbel leven, geen inlevingsvermogen hebben, gefixeerd zijn op 1 ding (bijvoorbeeld treinen of computers) en waar maar moeilijk contact mee te krijgen is. Maar zo ben ik toch niet?

Anders kijken naar autisme

De afgelopen vijf jaar heb ik heel veel geleerd over mijzelf en ook van andere vrouwen die autisme hebben. Wat onze kwetsbaarheden zijn, maar vooral ook wat onze krachten zijn! Hierdoor ben ik anders naar mijzelf én autisme gaan kijken. Er zijn dingen waar ik nog steeds tegen aanloop zoals bijvoorbeeld problemen in mijn emotieregulatie en ik ga vaak over mijn grenzen heen. Maar ik zie nu vooral in dat autisme mijn kracht is:

💪 Het is een kracht als ik anderen, die nog een worsteling doorgaan, kan helpen en hen kan laten zien dat de diagnose uiteindelijk een verlossing kan zijn.

💪 Het is een kracht omdat ik veel details kan zien in de wereld. En zo kan genieten van de dingen om me heen, waar anderen overheen kijken.

💪 Het is een kracht waardoor ik overgevoelig ben. Ik ken verdriet maar ik ken ook het intens kunnen genieten van bepaalde dingen.

💪 Het is een kracht waardoor ik een doorzetter ben geworden. Om te laten zien dat ik ondanks mijn kwetsbaarheid wél dingen kan bereiken. In groep 8 kreeg ik het advies ‘doe nog maar een jaartje over want je bent nog te jong in gedrag’ maar ondertussen ben ik doorgegroeid naar het HBO!

Kortom: Ik ben Ivanka en autisme is mijn kracht!”

Krachtige verhalen

Zo zie je maar weer dat achter elke kwetsbaarheid enorm veel kracht kan zitten. Een diagnose hoeft niet altijd erg te zijn, soms is het ook handig en kan het helpen om jezelf beter te begrijpen.

Ivanka is ervaringsdeskundige bij een grote GGZ organisatie in Noord-Holland. Zij zet hier haar ervaring en ervaringskennis in om cliënten en deelnemers van de Herstelacademie te ondersteunen in hun herstelproces. Ook heeft zij een persoonlijk blog waarop ze haar verhaal deelt. Klik hier om naar haar persoonlijk blog te gaan.

Wil je meer krachtige en inspirerende verhalen lezen? Ga dan naar inspiratie

De nieuwste verhalen en inspiratie direct in je mailbox?